Osvětová iniciativa představuje rizika malnutrice

Osvětová iniciativa představuje rizika malnutrice

Ve dnech 11. až 15. listopadu probíhá Týden rizik malnutrice, který v rámci celosvětového projektu „Malnutrition Awareness Week“ organizuje Aliance pro nutriční péči ve spolupráci s odbornou Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči. Cílem je upozornit širokou laickou i odbornou veřejnost na vážný problém, kterým malnutrice je. Může negativně ovlivnit přežívání pacientů, schopnost uzdravení, soběstačnost a možnost žít plný a kvalitní život.

V Masarykově onkologickém ústavu se problematice dlouhodobě věnuje Úsek léčebné výživy pod vedením Mgr. Věry Andráškové, se kterou vám k tomuto tématu přinášíme rozhovor.

Co je to malnutrice a kdy jsou jí pacienti ohroženi?
Během léčby rakoviny může Vaše tělo reagovat na nemoc i léčbu zvýšenými energetickými nároky. Někdy chemoterapie, radioterapie nebo jiné formy léčby ovlivňují chuť k jídlu, trávení nebo vstřebávání živin. V takových situacích tělo začne čerpat z vlastních zásob, což může vést k úbytku svalové hmoty i tukových zásob. Ztráta hmotnosti při onkologické léčbě je bohužel možná, ale pracujeme na tom, abychom Vám pomohli tuto situaci zvládnout a minimalizovat další ztráty.

Mohou pacienti nějak zabránit zhoršování svého výživového stavu během léčby?
Ano, existují kroky, které můžeme podniknout. Nejprve bychom se měli zaměřit na dostatečný příjem kalorií a bílkovin, aby vaše tělo mělo dostatek energie a stavebních látek pro obnovu tkání a udržení svalové hmoty. Doporučuji pravidelně sledovat svou váhu jako jeden z jasných ukazatelů, zda přijímáte dostatek živin. Pokud se objeví potíže, je vhodné obrátit se na nutriční ambulanci, kde Vám mohou doporučit nějaké stravovací opatření případně i určité doplňky stravy, které zajistí potřebný příjem živin. Podpora Vaší výživy je klíčová pro zvládnutí léčby a zajištění co nejlepšího výsledku.

Jak poznám, že trpím podvýživou kvůli léčbě?
Podvýživa může být často nenápadná, ale mezi hlavní příznaky patří výrazný úbytek hmotnosti, pocit slabosti, snížená chuť k jídlu, pomalé hojení ran nebo častější infekce. Pokud některý z těchto příznaků pozorujete, doporučuji informovat ošetřujícího lékaře případně se objednat do nutriční ambulance, abychom mohli upravit Vaši stravu nebo zvážit jiné možnosti, jak podpořit Vaši výživu. Na webu www.rizikamalnutrice.cz můžete využít kalkulačku, která Vám pomůže zjistit aktuální stav Vaší výživy.

Existuje něco, co bych měl/a jíst častěji, abych měl/a více energie?
Během onkologické léčby je vhodné zaměřit se na potraviny bohaté na bílkoviny, jako je drůbeží maso, ryby, vejce, mléčné výrobky. Tyto potraviny Vám pomohou udržet svalovou hmotu a dodat energii. V tomto období se nemusíte ani bát používat třeba tučnější mléčné výrobky nebo přidávat do salátů rostlinný olej. Pokud potřebujete zvýšit příjem, můžeme se podívat na specifické doplňky stravy, které mohou být skvělou podporou v době, kdy není snadné přijímat dostatek energie běžnou stravou.

Veškeré potřebné informace najdete na webu: https://www.rizikamalnutrice.cz/    
 

12. 11. 2024

Autor článku: Centrum komunikace s veřejností

Co vás může zajímat dál?

Bezplatná nádorová telefonní linka

Po–Pá od 8:00 do 15:00 hodin

(+420)800 222 322

Loading...